A környezettudatos Szájápolás

Zero Waste&DIY tippek

Ha körbenézel a fürdőszobádban, akkor láthatod, hogy a berendezésen kívül, szinte minden tárgy fogyóeszköz. Pár praktikus megoldással könnyen fenntarthatóbbá varázsolhatod fürdőszobád minden szegletét.

Ebben a bejegyzésben olyan “zöld” és "zero waste" praktikákat mutatok be, amelyeket a szájápolás terén tudsz hasznosítani a kevesebb hulladék és műanyag termelése érdekében.

Bambusz/fa fogkefe

bambusz fogkefe

A fogkefe nem gyűjthető szelektíven! Ez azt jelenti, hogy amikor már kiszolgálta magát, a kommunális szemetesbe tudod csak beledobni. Akkor is, ha lelkesen fertőtleníted a fogkefédet, egy idő után meg kell szabadulnod tőle és újat venni. Ha eljön ez az idő, akkor érdemes megfontolnod, hogy egy környezetkímélőbb, megújuló alapanyagból készült megoldást válassz egy teljesen műanyagból készült fogkefe helyett, amely majd valamelyik óceánban lebegve végzi.

Lehetőségek:

Bambusz fogkefe: A bambusz fogkefe egy nagyon jó megoldás arra, hogy kevesebb műanyagot juttass a környezetbe.

A bambusz előnye, hogy sokkal gyorsabban nő, mint a fa (2-3 év alatt nőnek meg akár 30-40 méterre), illetve a bambuszt nem kell trágyázni és az egész növény antibakteriális.

Miért jó még a bambusz? A bambusz nyél természetes alapanyaga lévén komposztálható, természetes körülmények között lebomlik.

A legnagyobb probléma viszont a sörtékkel van. Általában nylonból készülnek, amely ugyabár egy bizonyos műanyag.

A probléma az, hogy még csak egyféle megoldás létezik arra, hogy 100%-ban komposztálható legyen egy fogkefe: a sörték állati szőrből készülnek, amelyet Kínában, a húsfeldolgozóban a kidobásra ítélt disznószőrből nyernek, viszont ez a megoldás sehogy se jöhet szóba vegetáriánus/vegán fogyasztók számára.

Általában a Távol-Keleten jellemző a bambusztermelés, ezért ennek az  alapanyagnak a szállítása miatt akadnak olyan környezetvédők, akik nem tartják a legjobb megoldásnak ezt a fajta fogkefét. A megnövekedett fogyasztói társadalom miatt is egyre több bambuszerdőt kreálnak, a fák rovására - monokultúrás bambuszültetvények, ám a bambusz mindenhol megnő, így már nem csak Kínából, vagy Japánból nevelt bambuszból készült fogkefével találkozhatunk.

Fa fogkefe: Ha fa fogkefét szeretnél választani bambusz helyett, akkor minél közelebbről és fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa nyelű kefét válassz.

Ha nem a vegán opciót választod, azzal viszont számolnod kell, hogy a sertésszőr szinte biztos, hogy Kínából fog érkezni, szóval csak a fa anyagot tudod a közelről beszerezni, a sörték sokat utaznak majd, hogy a fürdőszobádban landoljanak. Illetve meg kell fontolni azt is, hogy a fa sokkal lassabban nő és komposztálni, vegyszerezni is kell őket.

Fogkefe komposztálás: Ha vegán, nylon sörtéjű a fogkefénk, akkor törjük le a fejét és már komposztálható is a szuper bambusz/ fa fogkefenyél. Ha nem vegán, disznósörtés a kefénk, akkor nem kell elvégezni ezt a műveletet. Érdemes olyan terméket választani, amelynek a csomagolása is komposztálható.

Fogkrém tipp: lehetőleg olyan fogkrémet vegyél, ami nincs dobozban. Teljesen felesleges a tubust dobozban tárolni.

Lebomló és komposztálható fogselyem

Évente 700 millió fogselyem műanyag doboz kerül a hulladéklerakókra és az óceánba. Szerencsére számos lehetőség van, hogy ezen változtass. Manapság már gyerekjáték a műanyag-mentes fogselyem beszerzése, amelynek a csomagolása is komposztáltható és nincs műanyagba bugyolálva.

Ilyen márka például a Eco-Dent. Ez a márka a Leaping Buny logóval büszkélkedhet, vagyis egyáltalán nem végez állatkísérleteket és 100% vegán.

A fogselyem papírdobozba van csomagolva, így megszabadulhatunk a nyűanyag csomagolástól, viszont nem zero waste, maga a termék be van csomagolva egy pici műanyag zacskóba.

Van zero waste opció is, a PETA logós Georganics márka kifejlesztette a szuper fogselymét, ami szintén vegán, komposztálható csomagolásban van és maga a termék üvegcsében van, amit újra lehet tölteni. Ezzel a termékkel könnyen lecsökkenthetjük a műanyag lábnyomunkat.

 Fogtisztító por és szájvíz

zero waste szájvíz

A fogrémek általában sok Illatanyagot, édesítőszert, színezéket, emulgeáló anyagot és tartósítószert is tartalmaznak és maximum a doboza újrahasznosítható, a tubus valószínű, hogy a szeméttelepen végzi.

Manapság már be lehet szerezni bizonyos por állagú  fogkrémeket, amely üveg csomagolásának és természetes összetevőinek köszönhetően nem szennyezi a környezetet.

A port és a szájvizet is el tudod készíteni az otthonodban. Találtam egy nagyszerű receptet, ami segítségével elbúcsúzhatsz a műanyag fogkrém tubusoktól.

Először is szerezz be egy tégelyt a pornak, és egy flaskát a szájvíznek. A legjobb megoldás, ha valamelyik régi befőttesüveget, vagy használt tégelyt fordítasz erre a célra, amit az otthonodban találsz. Ha esetleg nem találsz alkalmas eszközt a por tárolására, azt innen tudod beszerezni, illetve a szájvizedet pedig egy csatos üvegflaskában tarthatod - amúgy akár csatos sörösüveg, papadicsompüré üvegcse is felhasználható erre a célra.

Fogtisztító por recept:

1/4 csésze xilitol: ez egy természetes édesítőszer, amely megakadályozza, hogy a baktériumok hozzátapadjanak a fogakhoz, és semlegesíti a pH-t, a  fogszuvasodás elkerülésének érdekében.

1/4 csésze sütőpor: a sütőpor egy nagyon enyhe csiszolóanyagként funkcionál (kevésbé koptató, mint a kereskedelmi fogkrémek), amely eltávolítja a fogakról a lepedéket és a foltokat okozó molekulákat, illetve semlegesíti a pH-t.

1/4 csésze bentonit agyag: ennek az anyagnak sok poztÍv tulajdonsága van. Azért érdemes beszerezni ezt a hozzávalót, mert csodákra képes. Kiűzi a toxinokat és kálciumot tartalmaz, illetve gyakran használják a fogak remineralizálására, ami a fogzománc ellenállóképességét növeli, pótolja az ásványi anyagokat.

Szájvíz recept:

1/4 csésze Aloe Vera lé vagy (akár otthon nevelt növényből)

1 csésze desztillált víz

2 teáskanál xilitol

2 teáskanál sütőpor

Mivel ezek a naturális termékek nem tartalmaznak tatósítószereket, tartsd őket a hűtődben. Érdemes kisebb adagokban elkészítened, mert így megelőzheted, hogy például az aloe vera egy idő után elkezdjen elszineződni, megromlani az üvegben.

Itt egy DIY videó arról, hogy hogyan tudod elkészíteni a fogmosó porodat és szájvizedet:

Oszd meg a cikket barátaidal, ismerőseiddel, hiszen etikus fogyasztóként nagy változásokat érhetünk el és tehetünk a globális felmelegedés ellen!

cruelty free lista

TALÁLD MEG KEDVENC CF TERMÉKED

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.