Hogyan legyél "zöldebb"

Az egyszer használatos műanyagok elhagyása

Köztudott, hogy egy háztartásban hihetetlenül sok szemét gyűlik össze, amely nagyban megnöveli az ökológiai lábnyomunkat. Szerencsére manapság egyre jobban előtérbe kerül a zöld szemléletmód és a zero waste (zéró hulladék) gondolkodásmód.

Ebben az útmutatóban, összegyűjtöttem neked sok-sok ötletet, hogy mit tehetsz azért, hogy kevesebb műanyagot termelj.

Szelektív hulladékgyűjtés

szelektív szemét

Sokan ezzel kezdik el a zöldebb életmódot, mivel egyszerű és nagyszerű. Ez a fogalom szinte mindenki számára ismert és ritkaság már, ha valaki nem gyűjti szelektíven a hulladékot.

Régen többet lehetett hallani, de még a mai napig találkozhatunk olyanokkal, akik azt állítják, hogy teljesen felesleges ilyen módon gyűjteni a szemetet, mert a végén úgyis összeöntik (a kukák belseje külön van osztva, ahova a szelektív szemetet beleöntik, csak látszat, hogy egy helyre megy). Ennek a téveszmének azok hisznek, akik nem informálódtak pontosan arról, hogy hogyan történik igazából a szelektív szemétgyűjtés. A másik eset az, amikor teljesen jól informált valaki, viszont lusta ahhoz, hogy elkülönítve gyűjtse a szemetét és havonta párszor elmenjen a gyűjtőszigetekre.

Ha szelektíven gyűjtöd a szemetet, láthatod, hogy akár pár nap alatt mennyi műanyag hulladék gyűlik össze a tárolódban. Könnyen felmérheted, hogy jobban oda kell-e figyelned a műanyag hulladékod csökkentésére kevesebb műanyag és műanyagba csomagolt termékek vásárlásával.

Fontos, hogy jól nyomjuk össze például a PET palackokat, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak.

A szelektív hulladékgyűjtésről bővebben itt olvashatsz.

Vászonszatyor és szütyő beszerzése

szütyő

Érdekes dolog, hogy Magyarországon szinte minden háztartásban van egy nagyobb műanyag szatyor, amelyben kis műanyag zacskók milliói gyülekeznek és a kis zacskó kolónia egyre jobban szaporodik. Na, ezt meg kéne állítani.

A tudatos vásárlás egyik eleme az is, hogy nem használsz műanyag zacskókat. A tökéletes megoldás, ha vászonszatyrot/kosarat/hálós bevásárlószütyőt viszel magaddal, így nem kell se költened a nagy műanyag zacskókra és nem terheled feleslegesen a környezetet ezzel a nehezen lebomló és káros anyaggal. Akár magadnak is el tudod őket készíteni/készíttetni, illetve már sok helyen beszerezhetőek olyan szatyrok, amiket csak egyszer kell megvenned és akár évekig újra tudod használni őket, mivel moshatóak és strapabíróak.

Mi kell még a vásárláshoz: a szütyő! Ha megfigyeljük, minden egyes vásárlásnál iszonyú mennyiségű kis műanyag szatyrot tudunk letépkedni a boltokban arról a henger alakú szatyortartóról, ami általában a gyümölcsös-zöldséges és pékség szektorban található. És persze mindent külön-külön kell lemérni….mindent külön szatyorban. Katasztrófa, amikor lehet látni, hogy valaki odaáll a szatyortartóhoz és agresszívan elkezni letépkedni róla a zacskókat és ha többet tépett le, mint amire szüksége lenne, akkor majd otthagyja valahol, amit majd persze senki se használ, kidobják és majd céltalanul lebeg a jövőben valamelyik óceánban.

Aki áttért a szütyős megoldásra és ilyet lát, vérzik a szíve. Akkor is, amikor a pékség szektorban valaki beletesz egy kakaóscsigát egy műanyag zacskóba, odasétál a pulthoz, megveszi, egy perc alatt megeszi és mivel csokis lett a zacskó, kidobja a nem szelektív kukába.

Egyre több tudatos fogyasztó büszkélkedik manapság saját készítésű szütyőivel, ahol például ebben a csoportban olvashatsz: https://www.facebook.com/groups/zerohulladek/

Itt sok információt találsz arról, hogy hogyan tudod magadnak elkészíteni őket, illetve honnan tudod őket beszerezni.

Az biztos, ha valaki elkezd szütyőzni, rá is szokik!

Kimérős boltok és piacok felfedezése a környékeden (zero waste mennyország)

zero waste bolt

Hála az égnek, egyre több bolt nyílik, mely a zacskómentességre fókuszál. Ezt még azzal tetőzik, hogy a termékek sincsenek műanyagba csomagolva. Érdemes körbenézni a környékünkön, hogy hol vannak ezek a kimérős boltok. Ha ott vásárolsz, csodálkozni fogsz majd, hogy mennyire csökken majd a műanyag hulladékod.

Ha esetleg nincs  kifejezetten kimérős bolt a környéken, nézd meg a környező bio boltokat, ott is sokszor van kimérős részleg, vagy az Auchan-ban is lehet már ilyen módon vásárolni egyes termékeket.

Ha kevesebb szemetet akarsz termelni miközben vásárolsz, gondolom nem mond neked újat az, hogy a piacon való vásárlás során teljesen kivitelezhető az, hogy zero waste vásárló legyél.

A piacra, mint a kimérős boltokba is jól felfegyverkezve kell menni, vászonszatyor/kosár és persze kis szütyő, nagy szütyő, mini szütyő, konténerek, amibe a tejtermékeket, húst (ha nem növényi étrenden élsz, ami a legjobb a környezetnek). A régi befőttes üvegekbe pedig savanyúságokat lehet rakni.

Megfigyeltem egy olyan jelenséget, amivel legtöbbször a kiszolgálópultos helyeken és a piacon találkozhatsz. És erre nagyon figyelj!

Jelenség: amikor kérsz mondjuk fél kiló gombát, egy másodperc töredékének se kell eltelnie, már ott van a zacskó az eladó kezében és elkezdi belepakolni a gombát.

Ha nem akarod, hogy a pultos/eladó műanyag szatyorba tegye a terméket, amit megveszel SZÓLJ ELŐRE, hogy nem szeretnél szatyrot kérni, mert neked már van. Én ezt úgy könyvelem el, hogy ez nekik már egy reflex, hogy minél gyorsabban menjen a kiszolgálás. Valamikor már szatyorral a kezében várja azt, hogy mit szeretnél kérni és így  egyszerűen fizikailag lehetetlen az, hogy gyorsabb legyél az eladónál, szóval mielőtt kérsz, szólj előre.

Vidd magaddal a saját dobozod / poharad

ételhordó

Sokat segíthetsz a műanyag hulladék csökkentésében azzal, ha otthonról viszel magadnak ételhordót. Ha szendvicset csomagolsz, akkor azt is újrahasznosítható dobozba tudod rakni, vannak 100% műanyag és BPA mentes dobozok is.

Amikor multinál dolgoztam, hihetetlen mennyiségű műanyag szeméttől szabadítottam meg magam, mivel áttértem a saját kajadobozos megoldásra. Nem csak a munkahelyen, bárhol, ahol elvitelre szeretnél ételt kérni, vidd a saját dobozod - kínai, kifőzdék, stb.

Ha esetleg sok felgyülemlett ételes doboz van nálad, mert mondjuk ebédet szoktál rendelni, akkor jótékony célokra fel tudod használni azokat, ne dobd ki őket a kukába.

Hogyan lehetséges ez?

Sokszor lehet találkozni olyan jótékonysági eseménnyel, amely ételosztáshoz gyűjt műanyag ételhordókat. Itt teljesen megfelelnek azok a dobozok, amiket az ételrendelés során szállítanak nekünk, vagy akár a nagyobb tejfölösbödönöket is oda lehet vinni.

Olyan ital kávé automatákkal is sokszor lehet találkozni, aminél van olyan opció, hogy pohár nélkül lehet kérni az italt. Ilyenkor egy saját bögre aranyat ér. A saját ételhordókkal és poharakkal/bögrékkel spórolni is tudunk, mivel ezeket szinte mindig felszámítják extra költségként.

Használj  kulacsot

kulacs

A kulacs használata egyben egy nagyon praktikus, környezetkímélő és nem utolsó sorban egészségkímélő szokás. Amióta kulacsot használok, sokkal több vizet iszom, mindig ott van a táskámban, bárhova megyek és ott van mellettem, amikor dolgozom. Ez is úgy hozzá tud nőni az ember szívéhez, mint a szütyők a vásárlások során.

Bármikor megszomjazhatsz, ha úton vagy valamerre. Ilyenkor persze betérhetsz a legközelebbi boltba, hogy vegyél magadnak ásványvizet, viszont ha ott a kulacs, ilyen nem történhet meg.  Semmi értelme, hogy palackozott vizet vegyél, miközben vihetsz magaddal sajátot, ami még ingyen is van.

Ha mondjuk télen egy jó meleg teára vagy kávéra vágysz, de tudod, hogy egész nap úton leszel, akkor beszerezhetsz egy thermo kulacsot, ami szuper hasznos.

Ne használj műanyag evőeszközt

étkészlet

Ha esetleg olyan helyre mész, ahol esélyes, hogy műanyag evőeszközt kell használni, vigyél magaddal rendes evőeszközt. Általában, ha piknikezni megy az ember, ott találkozik ilyen szituációval. Nagyon egyszerű bedobni a táskádba 1 étkészlet/fő-t és pár poharat.

Erre a célra tarthatsz magadnál egy környezetkímélő evőeszköz készletet, amit csak be kell dobnod a táskádba és már mehetsz is kirándulni, piknikezni a szabadba.

Éttermekben és kifőzdékben is lehet találkozni két opcióval, normál étkészlet és a műanyag. Ha ilyen helyzetben vagy, mindig a normál étkészletet válaszd, nincs semmi értelme a műanyagnak.

Palackozott  víz elhagyása - csapvíz, sodastream és társai

szódavíz

A zacsókkal versenyt vív a PET palack. Melyik hozza el előbb a műanyag apokalipszist? Vagy esetleg a PET palackok és a műanyag zacskók összefogásával jön létre?

Hihetetlen, hogy mennyi PET palackot dobnak ki naponta, jéghegynyi műanyag szemetek gyűlnek össze, amelyek sokszor az óceánokban és a tengerekben végzik.

Történt egy érdekes dolog. Kimutatták, hogy a PET palackokban lévő folyadékban műanyagszemcsék találhatóak, amik valószínűsíthetőleg a kupakból és az előállítás során kerülhettek bele a vízbe. Ami egészen elképesztő, hogy a csapvíz is szennyeződött ezekkel a műanyag szemcsékkel, viszont kevésbé, mint a palackozott ivóvizek.

Ha belegondolunk, elég érdekes a folyamat: megvesszük a palackos vizet, mert azt hisszük, hogy az megbízhatóbb, mint a csapvíz. Ezzel hihetetlen mennyiségű műanyagot termelve, amelynek nem is a 100%-ka újrahasznosítható. És így hozzájárulunk ahhoz, hogy a csapvizet is szennyezzük műanyag részecskékkel.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) vizsgálatot indított az ivóvízben lévő műanyag szemcsék jelentette lehetséges kockázatokról. Kimutatták, hogy a palackozott vizek kétszer annyi műanyag részecskét tartalmaznak, mint a csapvíz, ami eléggé kétségbeejtő. Itt olvashattok többet az esetről.

Ha nem szeretnél lemondani a szénsavas vízről, akkor van egy szuper megoldás számodra:

Ez a SodaStream, amivel kényelmesen tudsz készíteni szódát, akár ízesítheted is a vizet és így sokféle üdítőitalt készíthetsz az otthonodban. Nincs másra szükséged, csak sima csapvízre, így nagyon  költséghatékony módon állíthatod elő a bubis italodat. Egy SodaStream palackot akár három évig is tudsz használni, így egyszerűen és költséghatékonyan nagy mennyiségű műanyagtól mentheted meg a Földet.

Sokan úgy vannak vele, hogy szívesen innának csapvizet, viszont félnek attól, hogy erősen szennyezett. Ilyenkor érdemes befektetni valamelyik víztisztító rendszerbe. Egy kis kutatómunkával könnyen megtaláljuk a háztartásunknak megfelelő rendszert. Egyszerű választás a csapra szerelhető víztisztító, aminek az ára is kedvező, illetve az is megoldható, hogy központi víztisztítót szereljenek be. Ezt  oda szerelik be, ahol a víz bejut a lakásba, így az összes csapból tisztított vizet kapunk.

Ne használj szívószálat, vagy válaszd az alternatív megoldásokat

fém szívószál

A tudatos vásárlóknak nem kell lemondani a szívószál adta kényelmes koktél iszogatásról. Jó megoldást jelent egy fém szívószál beszerzése. Csökkented vele az egyszer használatos műanyag hulladékot, mivel ez tartós anyagból készült és újrahasznosítható. Mellesleg nagyon jól néz ki és könnyű karbantartani (egy kefét szoktak hozzá adni, amivel ki tudod tisztítani).

Lehet már látni több kezdeményezést éttermektől is, akik innovatív módszerekkel helyettesítik a szívószálakat. Ilyen eset például az, amikor makaróni tésztát használnak szívószál helyett, de találkozhatunk papír szívószálakkal is. Még szuper megoldás lehet a szalma, bambusz, komposztálható hínár és az üveg szívószál is.

Ne eregess lufit

lufi

Ki gondolná azt, hogy ha lufit eregetünk, azon kívül, hogy felesleges műanyag hulladékot juttatunk a természetbe, egy gyilkos eszközel is gazdagodik bolygónk. Sajnos a vízi élővilágot és a madarakat nagy veszély fenyegeti, ha lufi kerül a közelükbe. A teknősök, halak, madarak ételnek nézik őket és egyben lenyelik a kipukkadt lufit, ezzel eltömítve a gyomrukat és konkrétan éhenhalnak miatta.

Lehet jó szórakozásnak tűnik zsúrokon, esküvőn, ballagáson a héliumos lufi elengedése, de ez a pár perces öröm, amikor látjuk elszállni a lufit, katasztrofális következményeket vonhat maga után. A lebomló lufiknak sincs értelme, mert a lebomláshoz idő kell, illetve, ha esetleg megússza a lufi és nem eszi meg valamelyik élőlény, akkor csak szétesik elemeire, nem is lehet újrahasznosítani és szennyezi a környezetet.

Oszd meg a cikket barátaidal, ismerőseiddel, hiszen etikus fogyasztóként nagy változásokat érhetünk el és tehetünk a globális felmelegedés ellen!

cf lista

TALÁLD MEG KEDVENC TERMÉKED


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.