Natúr vs. Bio vs. Öko vs. Organikus kozmetikumok

Lantos Brigitta / 2019.04.20.

Összegyűjtöttem neked, amit tudnod kell a natúr és organikus szépségtermékekről és megtudhatod, hogy milyen marketingjátszma folyik a színfalak mögött.

Egyre többször találkozhatunk már hazánkban is a ‘natúr’, ‘bio’ és ‘organikus’ feliratokkal a szépészeti árucikkeken. De valójában ezek mit takarnak és mi a különbség a kifejezések között? Manapság nagyon egyszerű zöldebbé varázsolni a fürdőszobában található termékeket. Egy kis odafigyeléssel könnyen rátalálhatunk azokra a termékekre, amelyek nem csak bőrünkkel tesznek csodát, hanem környezetünkre se károsak.

Környezettudatos vásárlóként mire gondolunk először? Biztos valami bio és natúr termékre van szükségünk, azok biztos jók. Ha egy terméken látjuk a natúr/organikus feliratot, akkor boldogan dobjuk bele a kosarunkba és rohanunk a pénztárhoz, majd nagy büszkeséggel rakjuk ki a fürdőszoba polcunkra azzal a gondolattal, hogy tettünk egy lépést annak érdekében, hogy természetes összetevőkkel kényeztessük magunkat és a Föld nevű bolygó is egy jobb hellyé váljon.

Bárcsak ilyen egyszerű lenne...ha nem egy olyan világban élnénk, ahol a vállalatok a fogyasztók megtévesztésével zsebelik be óriási bevételüket.

A natúr és organikus fogalmak tisztázása előtt mindenképp fel szeretném hívni a figyelmed arra, hogy nem elég csak annyi információ, amit a csomagoláson feltüntetve látsz. Az bizony sokszor csak marketingfogás.

Sajnos nincsen jogi meghatározás és követelmény a termékek organikus és natúr címkézésére, így sokszor akkor is natúrnak neveznek egy terméket ha az mondjuk csak egy darab természetes összetevőt tartalmaz, a többi pedig lehet bármi: szintetikus, vegyi úton előállított, tartósítószerrel, mesterséges illatanyagokkal teli összetevő.

Gyakran tekinthető egy termék természetesnek még akkor is, ha mindössze 1% -ban természetes eredetű, növényi alapú vagy ásványi összetevőket tartalmaz.

Mit jelent az INCI?

Az egyetlen globális jogi követelmény az összetevők felsorolására vonatkozik, ami az INCI (International Nomendature of Cosmetic Ingredients) szervezet szabványának megfelelően működik. Az összetevők listáját a termékek oldalán, vagy alján találhatod meg. Az összetevők százalákos sorrendben vannak feltűntetve a listán, a legmagasabb van a tetején, a legalacsonyabb pedig a végén. Ha a szintetikus összetevőket megpróbálod korlátozni, mindenképp győződj meg róla, hogy azok mindig az alsó részre vannak felsorolva.

Biztos fürkészted már az összetevők listáit és azon kaptad magad, hogy nem értessz belőle szinte sokat, talán az aqua és parfüm szavakat, hacsak nincs vegyész képzettséged. Ne hagyd, hogy a természetes szépségtermékek összetevői megtévesszenek. Csak egy példa: benzil-alkohol. Mivel ott lappang az alkohol szó, automatikusan arra gondolunk, hogy az az összetevő biztos szintetikus. Sok esetben ez igaz is, viszont arra nem is gondolunk, hogy ez lehet természetes összetevő is, mivel a benzil-alkohol előállítható növényekből és gyümölcsökből is, ugyanez igaz a parfum összetevőre is. Szóval ha ilyen szavakat látsz az INCI listán a natúrnak nevezett termékeken, nem kell pánikba esned, mert ezeket az összetevőket elő lehet állítani természetes úton is.

Ami nagy segítségedre lehet, azok a különböző minősítő szervezetek által létrehozott logók keresése a termékeken. A hivatalos minősítő intézetek emblémái szigorú és ellenőrzött feltételek mellett használhatóak egy árucikken. Ha bármelyiket megtalálod egy csomagoláson, biztos lehetsz abban, hogy natúr, vagy bio termékkel van dolgod.

A minősítő szervezetek, amiket ajánlok:

  • NaTrue
  • BDIH
  • ECOCERT
  • Cosmebio
  • Soil Association (UK)
  • ICEA (Olaszország)
  • USDA
  • COSMOS

A COSMOS (COSMetics Organic Standard) szabvány a legnagyobb európai minősítő szervezetek - a francia Ecocert és a Cosmebio, a német BDIH, a brit Soil Association, valamint az olasz ICEA - együttműködése révén jött létre azzal a céllal, hogy kialakítsanak egy közös bio- illetve natúrkozmetikum szabványrendszert a szépségápolási termékek egyértelmű, hiteles minősítéséhez.

A minősítő logókat itt találhatod meg a cruelty-free logó útmutatómban. Ezek a minősítések természetesen arra is vonatkoznak, hogy a terméken nem végezhetnek állatkísérleteket semmilyen esetben sem - az összetevők előállításán át a késztermékig.

A Natúr, Bio, Öko és Organikus szavakat le lehet egyszerűsíteni, mint egy képletet, mivel a bio, öko és organikus szavak ugyanazt jelentik. Máris egyszerűbb a dolgunk, már csak a natúr és az organikus szavak jelentését kell tisztázni.

Natúr

Natúr termékről akkor beszélhetünk, ha a termék természetes összetevőket tartalmaz. Az összetevők közvetlenül növényekből, vagy ásványi anyagokból származnak, illetve alapanyagok minimálisan, vagy egyáltalán nincsenek feldolgozva.

Organikus

Az organikus szépségtermékeknek olyan összetevőket kell tartalmazniuk, amelyek nem származnak génmódosított növényekből és kizárólag ökológiai módon termesztett összetevőket tartalmaznak, mesterséges növényvédő szerek, műtrágyák vagy egyéb toxikus és szintetikus anyagok használata nélkül. Organikus minősítést az a termék szerezhet, melynek legalább 95%-a ökológiai gazdálkodásból származik.

Összegyűjtöttem, hogy még milyen feliratokkal találkozhatsz egyes termékeken:

Szintetikus

A szintetikus meghatározás arra utal, hogy a termék olyan anyagot tartalmaz, amelyet kémiai eljárással állítottak elő vagy készítettek és kémiailag megváltoztatták a természetesen előforduló növényi, ásványi vagy állati anyagokat.

Parabén-mentes

A parabének a legszélesebb körben használt tartósítószerek a kozmetikumokban és a testápolási termékekben, mint például a szappan, hidratáló, borotválkozó krém és a szagtalan dezodorok. Ezek a szintetikus anyagok nem csak nekünk rosszak, hanem az élővilág számára is, ezért érdemes kerülnöd az INCI listán a -paraben szóval végződő összetevőt.

GMO-mentes

A Non-GMO, azaz géntechnológiával nem módosított élelmiszerek népszerű választékává váltak a fogyasztók számára, mivel a potenciálisan káros vegyi anyagok és peszticidek a GMO-növényekre permeteztek. A a genetikailag módosított összetevőket sajnos a szépségipar termékei is tartalmazhatják.

Pálmaolaj-mentes

Bár a pálmaolaj nem szintetikus anyag, azért ráraknám a tiltólistára a pálmaolajat tartalmazó smink készítményeket úgy, mint ahogy azt a nutellával tettem az étel tiltólistán. Sokan nem is gondolják, hogy nem csak az élelmiszerek, hanem a szépségtermékek is tartalmazhatnak pálmaolajat (Isopropyl palmitate), ami mostanában egyre többször felmerülő téma, mivel sok ezer orángután élőhelyét írtják ki minden egyes percben.

Órákig lehetne sorolni, hogy melyik az az összetevő az INCI listán, amely nem jó se nekünk, se környezetünknek. Mindenképp ajánlott a Natrue, vagy COSMOS szervezetek által ellenőrzött termékeket vásárolni, így biztos forrásból tudod, hogy natúr, vagy organikus terméket vásárolsz. Mindenképp szeretném hangsúlyozni, hogy olyan minősítő szervezeteket ajánlottam, amelyek azt is ellenőrzik, hogy a termékeken végeznek-e állatkísérleteket.

Az állatokon végzett kísérletek kegyetlenek, megbízhatatlanok és veszélyesek!

Oszd meg a cikket barátaidal, ismerőseiddel, hiszen etikus fogyasztóként nagy változásokat érhetünk el és állatok milliói menekülhetnek meg!

 

cf lista

TALÁLD MEG KEDVENC TERMÉKED


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.