Vegán vs. Cruelty-free kozmetikumok

Az egyik legelterjedtebb téveszme a vegán kozmetikumokról az, hogy sokan automatikusan a cruelty-free, naturális/organikus szépségtermékek csoportjába sorolják őket, viszont ez sok esetben nincs így. Nem szabad megfelelő tájékozódás nélkül a vegán, Cruety-free és naturális/oganikus termékeket egy kategóriába sorolni.

Ebben a cikkben a vegán és kegyetlenség-mentes kifejezések közötti viszonyt vettem górcső alá.

Minden vegán termék kegyetlenség-mentes és ez fordítva is igaz?

Egyértelműen egy IGEN válasz LENNE az ésszerű következtetés, mivel a vegánság alapelve az, hogy az állatok ne legyenek kizsákmányolva, avagy az állatokon való tesztelés egyértelműen nem támogatott a vegánok által, DE ez sajnos nem ilyen egyszerű...

Akkor mégis mi a különbség a vegán és a cruelty-free kozmetikumok között?

crueltyfree.hu

Vegán kozmetikum:

Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt és állatok által előállított nyersanyagot, mint például a méz, tej, lanolin, méhviasz és még sok más összetevő, amit szépségtermékekben találhatsz.

Cruelty-free kozmetikum:

A termék összetevőit nem tesztelik állatokon a gyártási folyamat semelyik szakaszában sem, illetve a készterméket is más, alternatív módszer segítségével  tesztelik le, hogy maximálisan megbízható és biztonságos kozmetikumokat tudjanak forgalmazni.

És itt jön a bökkenő:

Sokszor  előfordul, hogy amikor egy bizonyos teméket nem tesztelnek állatokon (Not tested on animals), az állati eredetű összetevőket tartalmaz.

Ez fordítva is igaz. Ha egy termékre az van írva, hogy nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, tehát vegán (Certified Vegan), attól még lehetséges, hogy tesztelik állatokon.

Három módon hozhatjuk összefüggésbe a vegán és Cruelty-free termékeket:

cruelty free vs vegán

Az mondható 100% vegán terméknek, amely a táblázat első sorában található. Az nem is kérdéses a vegánoknak, hogy ilyen termékeket támogassanak, mivel tény, hogy akkor ártunk a legkevesebbet az állatoknak, ha a terméket nem tesztelik állatokon és nem is kellett semmilyen állati eredetű összetevőt hozzáadnia készítményhez, hogy színt adjon neki, jobb állaga legyen, stb.

A vegán szemléletmód elterjedésével a szépségipar is felismerte a növekvő keresletet a vegán termékek iránt. Tömérdek vállalat akad már, akik egyáltalán nem használnak állati eredetű összetevőket és nem is tesztelnek állatokon. Szerencsére már egyre több vállalat dönt úgy, hogy 100% vegán termékekkel egészíti ki termékpalettáját.

Aki vegán, jól tudja, hogy nem csak a teljes növényi étrendre hat ki annak a vonalnak a filozófiája, amit képvisel, hanem az öltözködésre, sminkelésre, testápolásra is, ezért ez sokaknak fontos, hogy mindegyik termék, amit használnak, erőszakmentesen legyen előállítva.

Hogyan találjuk meg a 100%-ban vegán termékeket?

Mint a bio és organikus szépségápolási termékeknél, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a temék biztosan 100% vegán-e, mielőtt megvesszük.

Az INCI listáról (International Nomendature of Cosmetic Ingredients) le lehet olvasni az összetevőket, amelyet a termék dobozán találsz meg. Érdemes megnézni, hogy milyen összetevőket tartalmaz a készítmény, így megbizonyosodhatsz arról, hogy megtaláltad-e a megfelelő terméket.

 

INCI lista

A minősítő logókat mindenképp keresd a termékek csomagolásán. Ezek a szimbólumok olyan megbízható szervezetektől származnak, amelyek folyamatosan ellenőzik a cégeket/termékeket, amelyek CF, vagy vegán minősítéssel rendelkeznek. 

Ha tudod, hogy melyik szimbólum mit képvisel, elkerülheted, hogy a megtévesztett fogyasztók közé keveredj, ezzel sok bosszúságot megpórolva.

Logók, amelyek a cruelty-free és vegán csoportba tartoznak:

CF & Vegán Logók

Ha ezeket a logókat megtalálod bármelyik terméken,az  azt jeleni, hogy ráleltél egy 100% vegán készítményre.

Fontos tudni, hogy a PETA firissítette logóját, így két szimbólummal rendelkezik. Az ábrán az első  nyuszis logó a friss, ami ugyanazt a célt szolgálja, mint a régi nyuszi, ami mellette szerepel.

Azok a cégek, akik már régóta rendelkeznek PETA tanúsítvánnyal valószínű, hogy még a régi logóval értékesítik termékeiket. Azért is érdemes ismerni mindkét nyuszis logót, mert a vállalatok a mai napig választhatják a régi szimbólunot is, ha úgy gondolják, hogy jobban illik cégük arculatába.

Összetevők, amitől egy termék már nem vegán:

-  növényi eredetű is lehet

 • Kollagén (collagen) - állati bőrből, vagy tyúkhájból kivont fehérje
 • Hialuronsav (hyaluronic acid) - kakas taréjából nyerik ki
 • Lanolin - tisztított gyapjúzsír
 • Szklavén (squalane) - cápa máj olajából nyerik ki
 • Urea - állatok vizeletéből vonják ki (szintetikus is lehet)
 • Glicerin (glycerin) - állati zsírokból nyerik ki
 • Allantoin - borjú vizeletéből nyerik ki
 • Méhviaszt (beeswax) - méhek állítják elő saját váladékukból
 • Zselatint (gelatin) - fehérje, amit a bőr, az inak, csontok vízzel való forralásával nyernek ki ( “agar agar”)
 • Sztearinsavat (stearic acid) - borjú, marha és sertés zsírjából állíthatóak elő
 • Keratin - ez építi fel az állatok karmát, patáját és szarvát
 • Karmazsinvörös szín - dél-amerikai rovar testéből és annak tojásaiból vonják ki
 • Pézsma - szarvasfélék hímjei termelik prosztatájukban (általában szintetikusan található meg a termékekben)
 • Kármin (E120) - nőstény pajzstetvek leölését követően állítják elő
 • Selyemprotein - élve megfőzött selyemhernyók biztosítják ezt az összetevőt
 • Hódzsír (Castoreum )
 • Ámbra (Ambergris) - bálnazsír
 • Méz
 • Tojás
 • Kaviár
 • Csiganyál

 TIPP: Nézd meg a Cruelty-Free Listánkat, ahogy több száz CF márkával találkozhatsz,ahol a 100% vegán márkák külön ki vannak emelve.

Az állatokon végzett kísérletek kegyetlenek, megbízhatatlanok és veszélyesek!

Oszd meg a cikket barátaidal, ismerőseiddel, hiszen etikus fogyasztóként nagy változásokat érhetünk el és állatok milliói menekülhetnek meg!

 


TALÁLD MEG KEDVENC TERMÉKED


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.