Cruelty-Free életmód Guide

Amikor meghalljuk a cruelty-free (kegyetlenség-mentes/erőszakmentes) kifejezést, sokan elsősorban a szépségiparban történő, állatokon való szörnyű tesztelésekre asszociálnak, mivel a cruelty-free kifejezés egyszerűen azt jelenti, hogy egy terméket és összetevőit nem tesztelték állatokon.

Ám nem csak a kozmetikai iparra vonatkozik az erőszakmentes életforma, amelyet könnyedén beleolvaszthatsz életmódodba.

Hogyha már a sminkek és testápolók vásárlásánál az erőszakmentes termékeket választod, ebben a cikkben megtudhatod, hogy még milyen területei vannak a cruelty-free életmódnak.

A Cruelty-Free életmód célja

Dióhéjban az állatok kihasználását és szenvedését csökkenti/szünteti meg ez az életmód.

A húsiparban, szépségiparban, textil- és ruházati iparban, szórakoztatóiparban  is sűrűn találhatjuk magunkat olyan szituációkban, akol a CF életmód támogatásával nagy változásokat érhetünk el (tudatos vásárlás, környezetvédelem, állatvédelem, stb.).

Ennek az életmódnak az a célja, hogy segítsünk azokon az állatokon, akik akaratuk ellenére belekényszerültek egy olyan őrlőmalomba, amit csak mi, tudatos fogyasztók tudunk megállítani.

Nagyon sokan imádják az állatokat és már a gondolattól is kikészülnek, ha arra gondolnak, hogy teljesen feleslegesen kínozzák őket, csak azért, hogy az emberek szórakozzanak (pl. cirkusz, állatsimogatók), vagy szépek és divatosak legyenek.

Ez az életforma nem ütközik szélsőségekbe. Te magad döntheted el, hogy mennyire ásd bele magad ebbe az életvitelbe.

Bárki a részese lehet, húsevők, vegetáriánusok, flexitáriánusok, stb. Viszont egyértelmű, hogy a vegánoknál a cruelty-free felfogás része az életstílusuknak, ami nagyon szuper.

Szinte minden esetben megfigyelhető az, hogy ha valaki az erőszakmentes életmód szerint gondolkodik, környezettudatosabb is lesz. Ha jobban belegondolunk, azzal is segítünk az állatokon, ha nem szemetelünk, kevesebb műanyagot juttatunk a természetbe, illetve környezetbarát tisztítószereket használunk.

Cruelty-Free életstílus területei:

Vásárolj állatkísérlet-mentesen

tudatos vásárlás

Tudatos vásárlóként olyan termékeket válassz, amelyet nem teszteltek állatokon.

A szépségipari és testápolási termékeken könnyű megtalálni azokat a bizonyos logókat és feliratokat, amelyek segítenek neked eligazodni abban, hogy erőszakmentesen előállított készítményekre találj.

Ez nem csak a smink termékekre vonatkozik, hanem tisztítószerekre, fogkrémekre, samponokra, dezodorokra, körömlakkokra, naptejekre, hajfestékekre és szőrtelenítő termékre is.

Ha szeretnél egy gyorstalpalót az összes kegyetlenség-mentes logóról, nézd meg cruelty-free logó útmutatónkat, majd olvasd el, hogy milyen marketingcsapdákkal találkozhatsz a szépségiparban.

A termékeken található INCI lista (összetevők listája) is segíthet abban, hogy humánus döntést hozzál vásárlásodkor.

Amikor a termékek csomagolásán lévő listát megnézed, láthatod, hogy melyik tartalmaz állati eredetű összetevőket és mennyi káros anyag van benne, amely számodra és a természetre is káros hatással van. Iyen összetevő például a pálmaolaj, petrolkémiai anyagok, dioxinok, formaldehidek, parabének és szulfátok.

A világ 80%-án még - teljesen feleslegesen - alkalmaznak a kozmetikai, testápolási cikkek és tisztítószereken állatokon való tesztelést, amelyeket már sokkal fejlettebb és biztonságosabb tesztelésekkel ki lehetne váltani. Olvass többet ezekről a csodás tesztelési módszerekről az állatkísérletek a szépségiparban című cikkünkben.

Manapság már több ezer olyan termék van, amely cruelty-free és vegán. A CF listánkban könnyen rájuk találsz.

Flexitáriánus, vegetáriánus, vegán… növényi éTREND

növényi étkezés

Bizonyára elég kevesen jártunk vágóhídon, viszont el tudjuk képzelni, hogy milyen körülmények uralkodnak ott. Azt is vizualizálhatjuk, hogy ha több millió ember húst eszik, - Magyarországon sokszor naponta többször is - hogyan vannak tartva a ‘haszonállatok’. Egy szó, mint száz: kegyetlen körülmények között.

Ezért a növényi étrend követését, vagy a kevesebb hús bevezetését is a cruelty-free életmódhoz sorolhatjuk.

Egyértelműen a vegán életmóddal ártunk a legkevesebbet az állatoknak. Manapság egyre kevésbé tűnnek csodabogaraknak a vegánok és Magyarországon is egyre több étterem/bisztró/kocsma nyílik, ahol egyáltalán nem tartalmaznak az ételek/italok állati eredetű hozzávalókat.

A vegetáriánus és peszketáriánus (eszik halat és más tenger gyümölcseit) életmód előbb terjedt el, mint a veganizmus. Ők is sokat tesznek annak érdekében, hogy megszűnjön a nagyipari húselőállítás, illetve fontosnak tartják a húsipar kedvezőtlen hatásának visszaszorítását/megszűntetését a környezetre (klímaváltozás).

Mostanság elterjedt a flexitáriánus kifejezés, ami a húsfogyasztás csökkentésére fókuszál. Ennek az életmódnak a célja a fenntartható jövő megteremtése. Azok, akik nem szeretnének teljesen áttérni a növényi alapú étrendre, meg kell válogatniuk, hogy honnan szerzik be a húst, tojást és tejtermékeket és csökkenteni a húsfogyasztást.

Mire figyelj, ha erőszakmentes-életmódot szeretnél folytatni, viszont nem akarod teljesen elhagyni az állati eredetű termékeket:

 • sose vásárolj ketreces tartásból származó  tojást!
 • tejtermékek elhagyása / visszaszorítása - sajnos nincs is igazából CF tejtermék, mert a biogazdaságban is leölik a borjakat/ szenved a tehén
 • húsfogyasztás elhagyása / visszaszorítása
 • organikus hús vásárlása (pl. biofarmok)
 • éttermekben vegetáriánus/vegán ételek választása - hacsak nem csak organikus alapanyagokkal dolgoznak

Kövesd az erőszakmentes divatot!

roka

Járj turkálóba, vagy kövesd a vegán divatot!

A vegán öltözködés teljesen elhagyja az állati eredetű anyagokat, összetevőket. A pamut, vászon, akril és a műbőr nemcsak gyakran olcsóbbak, mint az állati termékek, hanem az állatokat is megmenti attól, hogy egy életen át szenvedjenek azért, hogy táska/cipő legyen belőlük, vagy csak a ruhádon díszelegjenek.

Amennyiben a cruelty-free divat szerint öltözködsz, olyan teheneket és juhokat mentesz meg, akiket ruházati anyagok előállítására tenyésztenek. Bőrt és a gyapjút nyernek belőlük és a folyamat során fájdalmas eljárásokon kell keresztülmenniük úgy, hogy nem kapnak egyáltalán fájdalomcsillapítást.

A prémtermelés és a szőrmeiparról már egyre többen tudják, hogy abszolút nem etikus eszközöket használ és teljesen felesleges szenvedést okoznak megannyi állatnak. Már ki is ment a divatból és egyre többen tiltakoznak ellene.

Másik szuper megoldás arra, hogy visszaszorítsd az állati eredetű ruhák gyártását, ha turkálókba jársz. Így csökkenteni fogod a fast fashion által felhasznált irdatlan mennyiségű állati eredetű anyagot és felveszed a harcot a már világméretűvé vált környezetszennyezés ellen is, amelyet a rohamosan megnövekedett ruhatermelésnek köszönhetünk.

Szórakozz etikusan

cirkusz

Válassz olyan programot, amibe nincsenek bevonva állatok

Kerüld az olyan események támogatását, mint a rodeók, egzotikus állati cirkuszok, lóversenyek és az agárversenyek.

Sok országban már be van tiltva a cirkuszi állatok kihasználása, remélhetőleg Magyarországon is hoznak erre törvényt mihamarabb.

Vannak olyan éttermek, szórakozó egységek, amelyek látogatása során közelebbről is szemügyre lehet venni például különböző hüllőket, illetve kisebb testű állatokat. Sajnálatos módon ezek az állatkák nem élveznek egy percet se abból, hogy idegenek zaklatják őket megállás nélkül.

Mindenképp oda kell figyelned arra, hogy ne támogasd ezeket a programokat. Ha mégis szeretnél cirkuszba menni, simán megoldható, egy állatmentes cirkuszban is vannak bohócok, zsonglőrök, stb.

Felelős állattartás + Fogadj örökbe, ne vegyél!

galgo

Egyre több háztartásban tartanak már háziállatokat. Sokan viszont nem tudják, hogy mekkora felelősséggel jár az állatokról való gondoskodás.

Fontos, hogy mindenki a saját életmódjának megfelelő házikedvencet válassza ki magának és maximális gondoskodást és szeretetet tudja neki nyújtani.

Amennyiben te is szeretnél egy házikedvencet, akkor semmiképp se kisállat-kereskedésből, szaporítótól, vagy online vásárlással szerezd be új családtagodat. Mi értelme is van annak, hogy az ember százezreket adjon ki egy kis szeretetbombáért, amely ott vár minket valamelyik menhelyen?

Sokan úgy vannak vele, hogy fajtatiszta kutyát szeretnének. Manapság már a túlszaporulat és sokféle más ok miatt, például: megunták, elhunyt a gazda, kutya allergia és még sorolhatnám, ők is megtalálhatóak a menhelyeken. Ami nagyon megkönnyíti a fajtatiszta kiskedvenc megtalálását, hogy fajtamentő egyesületekből is egyre több van. Csak rá kell keresnünk kedvenc kutyafajtánkra és sok-sok lehetőség nyílik arra, hogy megtaláljuk az igazit pénz költése és szaporítók támogatása nélkül.

Persze a keverék kutyák is ugyanolyan odaadással tudnak szeretni és sokszor hihetetlenül jó balanszt alakítanak ki a kevert fajok a kutya viselkedésében. Nem utolsó sorban kevésbé mutatkoznak meg olyan betegségek és elváltozások a ‘korcs’ kutyákon, mint fajtatiszta társaiknál - pl. németjuhászoknál csípőficam, vagy bármely fajra jellemző betegségek.

Miért fogadj örökbe?

 • Megmentesz egy életet
 • Egy csodálatos társra lelsz, aki sokszor már jól be van tanítva és tudja, hogy hogyan kell családban élni.
 • Nem kerül semmibe
 • Nem támogatod a szaporítókat, így nem fognak még több száz kutyát ‘gyártani’
 • Sokszor már ivartalanítva, frissen vakcinázva, akár mikrochippesen kerülnek hozzád.
 • Egyszerre két állaton is segítesz. Egyiknek otthont adsz, egy másik meg jöhet a helyére, hogy rátaláljon egy szerető család
 • A fizikai és mentális egészségedre is jól hat
 • Segítesz abban, hogy megszűnjön a túlszaporulat
 • Példát mutató hozzáállásod másokra is hatni fog

Amennyiben úgy gondolod, hogy még túl nagy felelősséggel jár egy négylábú befogadása, ami minimum 10-18 éves elköteleződéssel jár, még mindig ott van rá az alkalom, hogy ideiglenes gazda legyél és segíts abban, hogy megtalálja a kis kedvenc örök otthonát.

Találd meg leendő odaadó társad a legközelebbi menhelyen, vagy fajtamentőkön keresztül.

Légy környezettudatos!

környezettudat

A kegyetlenség-mentes életmód összekapcsolódik a környezettudatossággal. Vegyük példának a tisztító-és sminktermékeket, amelyek vegánok, erőszakmentesek, vagy a legjobb esetben mindkettő egyszerre. Ezek a termékek általában természetes anyagokból készülnek és olyan csomagolást adnak hozzájuk, amely lebomló, vagy biztosan újrahasznosítható.  Mindig próbálj természetes és fenntartható lehetőségeket választani.

A zöld szemléletmód manapság szinte már egy elvárt szükséggé alakul át, mivel a klímaváltozás borzasztó hatásait már most érzékelhetjük. Mindenképp kell lépnünk és ezen csak mi, fogyasztók változtathatunk úgy, hogy tudatos és etikus döntések alapján vásárolunk.

Hogyha azt szeretnéd, hogy kevesebb műanyag kerüljön az óceánokba, ami miatt hihetetlenül sok vízi élőlény hal meg naponta, ne használj műanyag szatyrot, amikor vásárolsz és hasznosíts újra okosan. Ez csak két példa volt a sok közül, a műanyag használatának a visszaszorításáról itt olvashatsz többet.

Fontos, hogy minél kevesebb műanyagot használj mindennapjaidban és olyan készítményeket vásárolj, amelyek nincsenek tele káros anyagokkal.

Ahogy olvashattad, a cruelty-free életmód egy olyan szemléletmód, amelyből bárki kiveheti a részét és a saját üteme szerint haladhat.

Az állatokon végzett kísérletek kegyetlenek, megbízhatatlanok és veszélyesek!

Oszd meg a cikket barátaidal, ismerőseiddel, hiszen etikus fogyasztóként nagy változásokat érhetünk el és állatok milliói menekülhetnek meg!

cf lista

TALÁLD MEG KEDVENC TERMÉKED


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.