Hogyan válts Cruelty-Free életmódra

Amikor szépségtermékeket választunk, általában elvakít minket  a márka hírneve és elkápráztat a reklámok meggyőző ereje és szuper marketingstratégia. Általában ezáltal hozzuk meg vásárlói döntéseinket, bár szerencsére a tudatos vásárlás egyre jobban egy elterjedt szokássá vált. 

Ennek az életformának az elsajátításával több millió állaton tudsz segíteni, akik akaratuk ellenére bezárva és megkínozva élik le rövid életüket, hiszen, mint fogyasztó, rajtad is áll, hogy globálisan be legyen tiltva az állatokon való tesztelés. 

Minden forinttal kap a termék egy szavazatot. Ennek tudatában voksolj egy olyan termékekre, amiket az  állatokon való tesztelés helyett a megannyi alternatív módszer egyiknének alkalmazásával nyilvánították biztonságossá. Ilyen módszer például a sejteken,  szövetmintákon alkalmazott kísérletek az élő szervezeten kívül, ami senkinek se árt és sokkal megbízhatóbbak, mint az állatokon tesztelt termékek - mivel nincs sok közünk a nyulak, tengerimalacok, stb. bőréhez és szervezetéhez.

7 tipp, hogyan válts cruelty-free életmódra

1. Elhatározás

GO CRUELTY-FREE

Mint minden életvitelben való változtatás, a cruelty-free életmódra való átállás is egy erős elhatározással kezdődik. 

Persze egyről a kettőre nem lehet hirtelen átállni, ezt inkább úgy fogd fel, mint egy izgalmas utazást, amely során te is részese lehetsz egy olyan életmódnak, amely által felismerhetik a nagyobb cégek (pl: MAC), hogy nincs szükség állatkínzásra ahhoz, hogy jó minőségű és megbízható sminktermékeket kapjunk.

2. Tájékozódj, olvass utána

Elkerülhetetlen alapja a cruelty-free életmód elsajátításának az interneten való kutatómunka. Minél többet olvasol ebben a témában, annál jobban tudatosodik majd benned, hogy jó döntést hoztál és nem is lesz kérdés, hogy a jövőben arra törekedj, hogy biztos forrásból találd majd meg leendő állatkísérlet-mentes beauty termékeidet. 

Tökéletes kezdés, ha mondjuk beleolvasol az  állatkísérletek a szépségiparban, és a cruelty-free útvesztő cikkekbe. Ezekből mindent megtudsz, ami egy tökéletes alap az információk megszerzésére.

Kulcsfontosságú, hogy tudd, melyik termék biztosan állatkísérlet-mentes. Erre szerencsére létezik egy szuper egyszerű megoldás. Csak nézd meg a 100%-ban hiteles állatkísérlet-mentes márkákat felsorakoztató adatbázisokban, hogy zöld lámpát kaphat-e a kiszemelt terméked.

Adatbázisok:

crueltyfree.hu

crueltyfreekitty.om

logicalharmony.com

Leaping Bunny Jóváhagyott Márkák

PETA Beauty Without Bunnies Lista

 3. Keresd a logókat

Nagyon fontos, hogy megfelelően tudd értelmezni a cruelty-free logókat, mivel nagyon egyszerűen belefuthatsz egy olyan termékbe, amin rajta van egy nyuszis logó, de igazából tesztelték a termékben lévő összetevőket, vagy csak megtévesztésképpen van rajta a logó. 

A Cruelty-Free logó Útmutatóban minden fontos információt megtalálsz, amiről feltétlenül tudnod kell.

Megbízható cruelty-free logók:

CF & Vegán Logók (2)

4. Fokozatosan változtass

Csakúgy, mint az étkezésnél való életmódváltásnál, hirtelen nem lehet egyből ráálni az új szokásokra. Első lépésként nézz utána, hogy milyen termékek vannak a fürdőszobádban és a nesszeszeredben és csoportosítsd őket, melyik tesztel, melyik nem. 

Amennyiben találsz olyan terméket, amelyik tesztel állatokon, nem szabad egyből, stresszesen és pánikolva mindent kidobálni a kukába, mert annak nincs semmi értelme. Használd el, aztán hasznosítsd újra / dobd a szelektív szemetesbe azt a terméket, mert mivel már kifizetted és ésszerűtlen lenne kidobni, amikor még van a termékből. Ezzel csak annyit érnél el, hogy valamelyik környező szeméttelepen büdösödne évtiszedekig.

Zero-Waste Tipp: amióta cruelty-free vagyok, sok-sok DIY terméket csinálok és a régi állatokon tesztelt termékek flakonjában/dobozában tárolom őket, így nem kellett kidobnom a műanyag flakonokat.

5. Nem csak a sminktermékekről van szó!

flakonok

Általában, ha valaki meghallja a cruelty-free kifejezést, akkor egyből a rúzsra, szemhéjpúderra és egyéb sminktermékre gondol, amelyből van sok-sok állatkísérlet-mentes opció.

Fontos hogy tudd, nem csak sminketmékeket tesztelnek állatokon. Bármit, amit megtalálsz a fürdőszobádban, tesztelhetik állatokon. Például mind a  száj- és fogápolás (fogkrém, fogselyem, szájvíz), haj-és bőrápolás (samponok, balzsamok, krémek), tisztálkodás (dezodorok, tusfürdők, testradír). 

Sajnos itt nincs vége a lehetőségeknek, mivel a mosó-és tisztítótermékeket is tesztelik állatokon (mosószer, mosogatószer, stb.)

6. A cruelty-free életmód más bugyrai

Amennyiben már tudatos vásárlóként figyelmet és energiát fordítasz arra, hogy olyan termékeket válassz, amelyeket nem teszteltek állatokon, melegen ajánlom, hogy ismerkedj meg az erőszakmentes-életmód más területeivel is.

 Egy szuper cruelty-free életmód útmutatót készítettem, amiben összegyűjtöttem neked ezeket a területeket. A képre kattintva bővebben olvashatsz ezekről:

7. Üzend meg a világnak!

Amint elkezded elsajátítani a fentebb felsorolt praktikákat és utánaolvasol mindennek, egyre jobban tisztázódni fog majd benned, hogy cselekvéseid és döntéseid közvetlenül befolyásolnak téged, a körülötted lévő embereket és az egész világot.

Az egyik legizgalmasabb dolog az állatkísérlet-mentes termékekre való átállásra az új márkák és termékek felfedezése. Manapság már több száz márka közül lehet válogatni és amikor megtalálod az új kedvencedet, amely kegyes az állatokhoz, a bolygóhoz és egészséges, az egy igazán felemelő érzés.

Sose késő változtatni a szokásainkon és ha mások is látják ezt a pozitív példát, majd ők is elgondolkoznak, vagy megvalósítják azt.

Ahogy olvashattad, a cruelty-free életmód egy olyan szemléletmód, amelyből bárki kiveheti a részét és a saját üteme szerint haladhat.

Segítsünk állatok millióin és védjük környezetünket, hogy a világ egy élhetőbb és jobb hellyé váljon!

Az állatokon végzett kísérletek kegyetlenek, megbízhatatlanok és veszélyesek!

Oszd meg a cikket barátaidal, ismerőseiddel, hiszen etikus fogyasztóként nagy változásokat érhetünk el és állatok milliói menekülhetnek meg!

cf lista

TALÁLD MEG KEDVENC TERMÉKED


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.